MCI JH-636 automation disable

In the late 70's, over half of the records in Billboard's Top 200 were recorded and/or mixed using MCI equipment.

Moderator: brianroth

MCI JH-636 automation disable

Postby Musikorta » Fri May 13, 2016 3:51 am

Hello everyone,
I have in my workshop, a MCI JH-636 automated fadders. I want to disable automation and work without it. It makes no sense today, it is not worth because it brings many problems ...
Does anybody know what electronic modification should I do for it? Surely it is bypass output from EQ to ... where?
Attached I/O module diagram
Thank you all!
Jota
Musikorta
Analog Enthusiast
 
Posts: 5
Joined: Fri Feb 26, 2010 5:20 pm

Re: MCI JH-636 automation disable

Postby porkyc » Wed Nov 30, 2016 2:26 pm

Did you give up or still want to do it?
porkyc
Yacht Rocker
 
Posts: 121
Joined: Wed Jan 24, 2007 4:18 pm
Location: London

Re: MCI JH-636 automation disable

Postby Luddite » Thu Dec 01, 2016 8:56 pm

I actually find the automation useful for grouping, SIP, etc. Not that I'm going to stripe fader moves to tape, but why not just keep it around?
Luddite
Analog Owner
 
Posts: 2
Joined: Sun Nov 27, 2016 11:08 am

Re: MCI JH-636 automation disable

Postby brianroth » Fri Dec 02, 2016 12:55 am

Not just Grouping, but something a simple as the Mute switch on the fader pack.

Bri
http://www.BrianRoth.com
Professional audio system design/service/custom equipment
User avatar
brianroth
Yacht Rocker
 
Posts: 312
Joined: Tue Oct 10, 2006 2:04 am
Location: Oklahoma City

Re: MCI JH-636 automation disable

Postby porkyc » Fri Dec 02, 2016 8:09 am

For those of you from another forum, this subject came up with a user "cujo".
If your 600 series with automation doesn't, you have no muting, soloing, VCA grouping, as you know. So it's all or nothing.
With cujo I discussed privately that you would have to redo the fader packs, and I sent him some sketches of what was involved, still using the MCI fader, VCA, thumbwheel.

The only other fix is again somewhat involved.
I used to install "Optifile" which was a retrofit timecode based VCA automation for consoles, and the fit for a JH600 was all new automation boards that replicated the MCI functions but used LTC as the reference for the auto. Each channel had a 16F84 PIC to drive the the switching functions just mentioned.

So it's not impossible to overcome faulty automation, but it's not a quick fix.
Rob Flinn has the same issues on his JH428B, which was the first (and possibly only) 400 with VCA auto.
porkyc
Yacht Rocker
 
Posts: 121
Joined: Wed Jan 24, 2007 4:18 pm
Location: London


Return to MCI Recording Consoles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

 
Mr Patchbay sells patchbays, tt/bantam cables and more